Όλυμπος

Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Όλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Έλληνες, στον Όλυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του.

Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα, πάνω στην οποία δεσπόζει, και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη.

Αρχαίο Δίον

Στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Από τα ανασκαφικά ευρήματα προκύπτει ότι το Δίον καλύπτει μια χωρίς διακοπή ζωή 1000 χρόνων, από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.

Τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε απόσταση μόλις 500 μ. από τον αρχαιολογικό χώρο.

Στα νότια του Δίου και δυτικά από το ιερό της Θεάς Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες.

Λείβηθρα

Αρχαία πόλη με ακρόπολη, πατρίδα του μυθικού Ορφέα, κτισμένη ανάμεσα στην Παλιά Λεπτοκαρυά και την Σκοτίνα, στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον Άνω Όλυμπο.

Στην περιοχή ρέουν αλλεπάλληλοι χείμαρροι που συμβάλλουν στην κοινή κοίτη του χειμάρρου της Ζηλιάνας.

Κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας (μεταξύ του 1204 και 1222), χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τον Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας.
Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.

Παλιός Παντελεήμονας

Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένας παραδοσιακός, πετρόκτιστος οικισμός, γνωστός για τις ομορφιές του καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο Παλιός Παντελεήμονας

Βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500μ., προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα σε όποιον θελήσει να τον επισκεφθεί. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση κ.α..

Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο, η μικρή πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τον πλούτο των εντυπώσεων, που απλώνεται στην πλαγιά του υψηλότερου ελληνικού βουνού. Γραφικό και φιλόξενο το Λιτόχωρο, είναι έτοιμο κάθε στιγμή να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στον ταξιδιώτη κάθε εποχής. Χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, η φύση βρίσκεται στην καλή της ώρα.

Εδώ είναι η αφετηρία για τις εξορμήσεις στο ανεπανάληπτο περιβάλλον του Ολύμπου, για την περιπέτεια των αναβάσεων στην κατοικία των θεών της αρχαιότητας.

Βεργίνα & Πέλλα

Βεργίνα – Τάφος Φίλιππου Β’
Στην περιοχή της Βεργίνας υπήρξε η πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι Αιγές. Οι βασιλικοί τάφοι, μεταξύ τους και ο τάφος του Φιλίππου Β’, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μαζί με πλούσια γκάμα από ιστορικά ευρήματα της εποχής.

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας
Η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους μετά τις Αιγές (Βεργίνα). Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο 35ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και περιλαμβάνει το μουσείο. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται η ρωμαϊκή αποικία, η παλαιοχριστιανική Πέλλα και η νεκρόπολη.

Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

Η Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη μονή στο νομό Πιερίας.
Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900 μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα που απέχει 18 χλμ. από το Λιτόχωρο.
Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με ολοήμερες εξομολογήσεις και πνευματικές διδαχές κάθε Κυριακή πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως επίσης διαλόγους, συνέδρια και ολονύκτιες αγρυπνίες.

Ιερά Μονή των Κανάλων

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή των Κανάλων ή του Γενεθλίου της Θεοτόκου βρίσκεται ανατολικά της Καρυάς Ολύμπου και σε απόσταση 8 χλμ. από τον οικισμό παραπλεύρως του οδικού άξονα Καρυάς – Λεπτοκαρυάς σε υψόμετρο 820 μ..

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του κέδρινου λόφου και περιβάλλεται στα ανατολικά από το δάσος του Σέιχ Σου. Οι τρεις ποταμοί, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Εχέδωρος εκβάλουν δυτικά της πόλης ενώ ακόμα νοτιότερα εκβάλει ο Αλιάκμονας.
Η ύπαρξη του λιμανιού της ως φυσική πύλη της περιοχής αυτής προς τη θάλασσα αλλά και η φυσική της οχύρωση καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σημείο αφετέρου εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα έως σήμερα.